Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam en spelen een essentiële rol in het functioneren van ons zenuwstelsel, onze hersenen en onze spieren. Voor sporters zijn koolhydraten dan ook van groot belang voor het leveren van optimale prestaties. In deze blog lees je meer over koolhydraten en waarom koolhydraten een belangrijke rol spelen in sportprestaties.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in glucose, suiker die onze cellen kunnen gebruiken als brandstof. Glucose is de belangrijkste energiebron voor onze spieren, vooral tijdens intensieve inspanningen. Wanneer we intensief sporten, hebben onze spieren meer energie nodig dan normaal. Als de hoeveelheid glucose in ons bloed niet voldoende is, kan dit leiden tot vermoeidheid, verminderde prestaties en zelfs spierafbraak. Daarom is het voor sporters belangrijk om voldoende koolhydraten te eten voorafgaand aan de inspanning en tijdens de inspanning.

Complexe koolhydraten

Het is echter niet alleen belangrijk om voldoende koolhydraten te eten, maar ook om de juiste soorten koolhydraten te kiezen. Complexe koolhydraten, zoals die in volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervlies rijst en groenten, worden langzamer verteerd en zorgen voor een geleidelijke afgifte van glucose aan het bloed. Dit is gunstig voor sporters, omdat het zorgt voor een constante aanvoer van energie tijdens de inspanning en voorkomt dat de bloedsuikerspiegel te snel daalt. Eenvoudige koolhydraten, zoals die in frisdranken en snoep worden daarentegen snel verteerd en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel gevolgd door een snelle daling. Dit kan leiden tot vermoeidheid en verminderde prestaties.

Koolhydraten na sporten

Naast het eten van voldoende koolhydraten voor en tijdens de inspanning, is het ook belangrijk om na de inspanning koolhydraten te eten om de glycogeenvoorraden in de spieren aan te vullen. Glycogeen is de opgeslagen vorm van glucose in onze spieren en lever.Deze voorraden kunnen tijdens intensieve inspanning uitgeput raken. Het aanvullen van deze voorraden na de inspanning zorgt ervoor dat de spieren goed kunnen herstellen en zich kunnen voorbereiden op de volgende inspanning.

Hoeveel koolhydraten moet ik eten?

De behoefte aan koolhydraten kan verschillen per sporter en per type sport. Zo hebben duursporters, zoals marathonlopers en wielrenners, over het algemeen meer koolhydraten nodig dan krachtsporters, zoals bodybuilders en gewichtheffers.

Ben jij benieuwd hoeveel en welke koolhydraten nodig zijn voor jouw type sport en hoe je deze het beste kunt innemen voor, tijdens en na inspanning dan help ik je hier graag bij. We stellen hiervoor een persoonlijke voedingsplan op om  optimale sportprestaties te behalen en de gezondheid te bevorderen. Benieuwd of ik je kan helpen? Neem contact op.

Blog

Gerelateerde berichten 

 

Koolhydraten bij afvallen

Koolhydraten bij afvallen

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Ze bestaan uit suikermoleculen die ons voorzien van de brandstof die we nodig hebben om te functioneren. Hoewel koolhydraten soms als de 'vijand' worden gezien bij het nastreven van gewichtsverlies,...

Lees meer
Waarom vezels belangrijk zijn voor onze gezondheid?

Waarom vezels belangrijk zijn voor onze gezondheid?

Vezels zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding. Ze zijn een type koolhydraat dat niet volledig door ons lichaam kan worden verteerd en geabsorbeerd. In plaats daarvan gaan vezels door ons spijsverteringsstelsel en dragen ze bij aan een gezonde darmfunctie en...

Lees meer

0 reacties

Over mij

Diëtist Denise

Mijn naam is Denise Grein. Ruim 8 jaar ben ik werkzaam in het ziekenhuis op het gebied van voeding bij ziekte, klinische voeding, ondervoeding en morbide obesitas. Daarnaast wil ik mijn ervaring ook breder inzetten om samen met uw te onderzoeken welke aanpassingen in uw eetpatroon en leefstijl nodig zijn voor bereiken en vooral het behouden van uw persoonlijke doel.

Ik geloof absoluut niet in “diëten” en dieethypes. Deze hebben vaak op de lange termijn een averechts effect. Samen zoeken we naar een voedingspatroon die bij u past en waar u de rest van uw leven plezier van heeft.